Äppelmust

Inget vatten, inget extra socker, bara äpplen!

”Vissa år dignar träden av denna fantastiska frukt och då kan det lätt bli lite mycket av det goda. Jag kommer och hämtar era äpplen gratis mot att jag får använda dem i min produktion. Jag tar även med era ”skräpäpplen” om de är packade i separata påsar. ”

Så löd min första annonstext år 2016. Det året var det äppelår och massor av frukt låg och ruttnade i trädgårdarna, folk hann inte med att ta tillvara på alla äpplen även om många gjorde goda försök. Kanske kunde jag hjälpa till? Jag kontaktade ett lokalt musteri och hörde mig för och sedan började jag dela ut lappar i postlådorna. Många hörde av sig på stört!
Jag skulle bara köra ett år men under sommaren 2017 fick jag förfrågningar om jag tog emot äpplen även detta år och så har det fortsatt.

Om man vill lämna äpplen
De sista åren har jag hämtat upp höst- och vinterfrukt under september och oktober. Jag har tyvärr inte möjlighet att plocka er frukt men kan låna ut backar till er att plocka i, annars funkar det med pappåsar eller kartonger. I princip går det att musta alla äpplen så länge de inte är ruttna, skönhetsfel och fallfrukt går utmärkt. Mitt huvudsakliga upptagnings område är centrala Nora men har ni mycket äpplen så ring gärna och fråga. Hör med grannarna, tillsammans kanske ni har en del?

Den färdiga musten
När musten sedan är klar, packad på 3L bag-in-box och etiketterad så håller den sig flera månader i rumstemperatur. Vill man förvara den längre rekommenderas en sval och mörk plats. Öppnad box håller sig bäst i kylen där den håller sig minst en månad.
Jag säljer musten på olika marknader, via Facebook och mun-till-mun. Beroende på år så brukar det finnas boxar kvar även framåt våren. Många älskar den som alkoholfritt alternativ till middagar, på julbordet och som glögg med lite kanel och stjärnanis.
Den är även perfekt att ge bort till den som har allt och som alternativ till ”gå-bort-blomman”. Mina brorsbarn älskar den, till allt!

Vill ni lämna äpplen eller är intresserade av den färdiga musten så är det bara att kontakta mig. Mina kontaktuppgifter finns längst upp till höger på sidan eller klicka här. Det går även bra att skriva till mig på facebook, klicka här för att komma till Bäck, äng och skogs facebooksida.

UNDER 2020 BLEV DET TYVÄRR INGEN ÄPPELMUST PÅ GRUND AV FLREA ANLEDNINGER. FÖRHOPPNINGSVIS TAR JAG NYA TAG UNDER 2021 OCH FORTSÄTTER ATT GÖRA DEN FANTASTISKA MUSTEN!
SÅ LÄNGE FÅR NI SE TILL ATT TA TILLVARA ALLA UNDERBARA ÄPPLEN OCH MUSTA SJÄLVA. DET ÄR EN FATASTISK KÄNNSLA NÄR MAN KOMMER UT FRÅN MUSTERIET MED SIN ALDELES EGNA MUST!