Biodling

Sedan hösten 2017 sysslar Bäck, äng och skog även med biodling, om än i liten skala än så länge. Från början skulle jag inte ha egna bin utan gick en nybörjarkurs bara för att jag ville lära mig mer om bina och vilken nytta de gör för samhället. Första gången jag tittade ner i en kupa var jag dock fast och ju mer jag lärde mig mer desto tydligare blev det att självklart skulle jag ha bin! Jag som brinner för att hjälpa naturen på alla sätt jag kan och framför allt för den biologiska mångfalden! Det lilla jag behöver göra som insats kontra vilken enorm skillnad det faktiskt gör!

Men nu tänker kanske en del, är det inte de vilda bina som har det svårast? Jo visst är det så. Deras bostäder och smörgåsbord förstörs av hur vi människor bygger, odlar och lever. Vi måste börja tänka mer på bina (och alla andra insekter), se till att det mosaiklandskap som de behöver vårdas eller skapas på nya kanske lite udda ställen som ex. ett tak inne i staden eller varför inte anlägga några kvadrat äng på tomten intill sitt hus?
Vi biodlare gynnar automatiskt även de vilda bina då vi skapar livsmiljöer för våra tambin. Många av de vilda bina vill ha liknade landskap som tambina och när vi gör åtgärder, till exempel som att spara Sälgen så att “våra bin” ska ha mat tidigt på våren räcker det även till de vilda.

Hösten 2018 invintrade jag 6 samhällen och alla överlevde vintern. Nu har jag nya avläggare på tillväxt. Mer information kommer!