Utbildning och referenser

Referensjobb:

Under åren 2020-2022 deltog jag på deltid i ett projekt för Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. Projektet hette Utvecklande skötsel i svenska kulturlandskap och gick ut på att vi skulle dokumentera landskapsvård med hjälp av film. Vi har intervjuat kunniga personer i ämnet och följt ett antal brukare i deras vardag. Jag koncentrerade mig på Kulturreservatet Lillhärjeåbygget i Härjedalen. Ett litet familjejordbruk där de har 5-6 mjölkkor och driver gården som de alltid gjort med traditionella metoder. Filmerna ligger på Hantverkslaboratoriets Youtube-kanal. Klicka här för att komma till spellistan med de 3 filmerna jag arbetat med. 

Jag jobbar löpande som underkonsult med reservatsskötsel i Norra Örebro län samt olika åtgärder längs vår fantastiska Bergslagsled!

Jag har filmat och redigerat en kort dokumentärfilm om rågmejning för Nätverket Svenska Kulturlandskap. Se den här eller läs mer om Nätverket här.

Under sommaren 2018 höll jag i barnaktiviteter i Pershyttans kulturreservat på uppdrag av Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg. Aktiviteterna pågick i 6 veckor, varje vecka med nytt tema, två dagar i veckan. Läs mer under Gruvkul i Pershyttan.

Under våren 2017 filmade jag och klippte en film om gräsbränning. Det var nätverket Svenska kulturlandskap som ordnade en workshop för sina medlemmar och Riksantikvarieämbetet sponsrade med pengar för en dokumentation. Nätverket svenska kulturlandskap finansieras av Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. 
Klicka här för att komma till filmen.

Medlem i Lienätverket Värmland. Se en film om vårt arbete på Tjälvästa äng här!

På uppdrag av Länsstyrelsen i Örebro har jag slagit Oxaryggens naturreservat med lie varje sommar mellan åren 2013-2022. Läs mer här!

Under 2015 var jag med och utformade grunden för beslut och skötselplan till kulturreservatet Dikarbackens odlingslandskap i Falu kommun. Läs mer här!

Media:

Den 1 februari 2022 sågs min annons om Älvhyttan, bin, boende och natur i Aftonbladets bilaga ”Drömhem”. Inte varje dag man får möjligheten att vara med i en så riksomfattande tidning!

Den 7 november 2020 fick jag den stora äran att svara på några frågor angående lieslåtter i Sveriges radios program ”Naturmorgon”. Superkul! Programmet börjar med ett reportage om havsfåglar och ca 1h in i programmet sänder de ett reportage om Lages slåttermarker i Gästrikland. Mats och min dialog kommer in efter det, ca 1h 20min in i programmet.
Lyssna gärna på hela avsnittet här.

Under sommaren 2020 blev jag intervjuad av Studieförbundet vuxenskolan i Örebro län angående min biodling. Under hösten satte de ihop fyra kortfilmer om biodling med mig i marknadsföringens syfte. Ni kan se dem på deras Youtube-kanal. Klicka här för att komma direkt dit.

I september 2018  skrev Nerikes Allehanda ett stort reportage om Bäck, äng och skog. Fantastiskt roligt! Onlineartikeln är tyvärr en plusartikel som bara prenumeranter har tillgång till men här har jag fotat av papperstidningen som damp ner i lådan. Tryck några gånger så kommer den upp så man kan läsa texten.

För er som prenumererar på NA. Ni kan läsa artikeln här.

Under sommaren 2017 blev jag tillfrågad om jag kunde vara med och prata om slåtter och kulturlandskap i ett av avsnitten för Riksantikvarieämbetets egna podd, K-podden. Lyssna direkt på avsnitt 28, Slåtter och kulturlandskap med Karin och Fabian eller läs mer här.

K-podden spelades in i Kulturreservatet Stensjö by utanför Oskarshamn och samtidigt så spelade Riksantikvarieämbetet in en kortfilm om vem jag är och vad jag gjorde då. En del pysslar jag fortfarande med medans annat har förändrats.
Från sommaren 2017.
Film från Riksantikvarieämbetet

Utbildning

3 dagas kurs i MI, Motiverande samtal, Bespire, Örebro 2023

Utomhuspedagogik, Linköpings universitet, Helsingborg 2017

Hållbart familjeskogsbruk I och II, Linnéuniversitetet, Växjö 2016

Utomhuspedagogik, Umeå universitet, Umeå 2015

Landskapsvårdens Hantverk, Göteborgs Universitet, Göteborg 2011-2014
Se mitt examensarbete här! (grundkurs i landskapsvård, skötselplaner, artkunskap, kulturpåverkad flora, ängsbruk, lövtäkt, sten- och trägärdesgårdar, stadsnära landskapsvård, tillgänglighet, motor- och röjsåg m.m.)

1-årig trädgårdsutbildning, Kvinnerstaskolan, Örebro 2008 (Beskärning, odling, naturstensarbete, trädgårdsplanering, trädgårdsanläggning, växt och djur, växtskydd, växtkunskap, med mera.)

Kvällskurs i blomsterbindning, Kanans handelsträdgård, Nora 2004-2005

Motorsågskort A, B, C 
Röjsågskort (RA)
Terränghjulingskort

Seminarium och nyhetsbrev

Jag, Karin deltar löpande i olika seminarium och träffar som är av intresse för mitt arbete. Det finnas alltid ny information att ta del av och saker att lära sig!
Jag försöker få input från så många olika organisationen, företag, myndigheter och kollegor som möjligt för att få en ökad förståelse för olika typer av utmaningar.
Återkommande kanaler är bland annat SLU (bl.a. Centrum för naturvägledning, Centrum för biologisk mångfald), SBR (Sveriges Biodlares riksförbund), Naturvårdsverket, Biodlingsföretagarna, Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Nätverket Svenska kulturlandskap med flera.

Jag prenumererar även på många nyhetsbrev så som t.ex. Skogen, Hävdat, KSLA (Kungliga skogs- och lantbruksakademin), Skogsstyrelsen, Bergslagen.se, Hopajola med flera. Av dessa, med flera, delar jag med mig godbitarna på min Facebook-sida.