Björkhagen

Välkommen till Björkhagen!

Björkhagen är ett litet hus som från början var en flygel till det större huset på andra sidan vägen. Ryktet säger att det fungerade som brygghus men av det finns tyvärr inga spår kvar idag. Den stora gården samt brygghuset stod från början nere i själva byn Älvhyttan. Huset flyttades från byn vid laga skifte (runt år 1850 i dessa trakter) för att man skulle få kortare avstånd till marken man brukade.

Björkhagen är ombyggd i två etapper, en gång i början av 1900-talet då taket höjdes och man fick en sängkammare på övervåningen och sedan en gång till i morden tid när man gjorde om hallen, badrummet och köket. Till huset hör även en äldre trädgård med trevlig sittgrupp, fruktträd, bärbuskar och gott om plats för utomhuslek.

Nedervåningen

När man kommer in i hallen finns det gott om plats att hänga av sig och att förvara resväskor och dylikt i garderoberna, till vänster finns ett modernt badrum med toa, handfat och duschkabin. Rak fram kommer man in i det trivsamma lilla köket med gamla vågiga fönsterrutor och ljus inredning. Här finns bord och stolar med plats för upp till 6 personer, spis, kyl, frys, diskmaskin, micro och ett fantastiskt skafferi under trappen till övervåningen. Nedervåningen består även av ett ljust allrum med en mjukt grön och bekväm soffgrupp att sitta och umgås i.

Övervåningen

När man kommer upp för den svängda trappen med vitmålad pärlspont på väggarna möts man av en liten hall. Här finns det plats att fälla ut bäddfåtöljen som står och väntar på sin besökare eller sitta ner och njuta av friden som finns i huset. Från hallen kan man antingen kika in i kattvinden där det finns en mindre säng för ett lite större barn. Perfekt för det halvstora barnet i familjen som vill ha egen kupé. Eller så kan man fortsätta in i sovrummet med de ljusgröna väggarna där det finns plats för 3 personer.

Antal bäddar: 4+1 (barn)
Kök: spis, kyl, frys, diskmaskin, kaffebryggare och micro.
Badrum: toa, handfat och duschkabin
Utemöbler och grill finns (ta med egen kol).
Lakan och handduk ingår ej men kan bokas i förväg till en kostnad av 120kr/set.
Huset är helt djur- och rökfritt.
Städ ingår ej.
Tillgänglighet: Huset är inte anpassat för rullstol och det en lite trapp (2 trappsteg) upp till ytterdörren samt en trapp inne för att komma till övervåningen. För mer info angående tillgänglighet, kontakta oss här.

Avstånd:
Badplats: ca 2 km (Älvlången), 12km (Käppstabadet, Gyttorp)
Älvhyttan-Nora 18km
Älvhyttan-Gyttorp 15km
Älvhyttan- Karlskoga 26km
Älvhyttan-Örebro 49km
Älvhyttan-Stockholm ca 240km

Badplats

Inte långt från huset finns en fin badplats i sjön Älvlången. Badplatsen ligger i en skyddad vik på sjöns norra ände, vägbeskrivning dit finns i stugorna. Botten består av sand med inslag av större stenbumlingar som passar utmärkt att hoppa och leka ifrån. Straxt intill finns även en grillplats med bord utmärkt för soliga sommarkvällar.

För den som föredrar bryggor så finns Käppstabadet, 15km mot Nora straxt innan Gyttorp. Badplatsen ligger i sjön Vikens norra del och har även den sandstrand, i större skala. Är det en fin och varm sommardag får man här samsas med betydligt fler då detta är ett allmänt bad.

Bokning och Pris:

Priserna varierar lite beroende på säsong, aktuella priser hittas på bokningssajten, Airbnb. För att se lediga nätter, priser och boka klicka här.
Det går även bra att kontakta mig direkt. Kontaktuppgifter finns under kontaktfliken, klicka här för att komma direkt.

Läs mer om området och få tips på saker att göra här.

Naturen och miljön ligger oss varmt om hjärtat och jag som driver Bäck, äng och skog försöker göra ett så litet miljöavtryck som möjligt. Läs mer om hur jag jobbar här.

För frågor var vänlig kontakta oss här . Kontaktuppgifterna finns även under kontaktfliken.