Gruvkul i Pershyttan

Gruv- och naturkul för barn i Pershyttan.

Följ med mig, Karin på äventyr i Pershyttans kulturmiljöer under sommaren 2018.
Vi tittar på olika kulturlämningar och naturfenomen som förknippas med dessa miljöer. Vi har ett tema för varje vecka som vi utgår ifrån men innehållet kan variera lite utifrån vad vi träffar på utefter vägen. Kanske kommer Gruvmaja med förmaningar?

Vi startar efter midsommar och kör sedan på till och med den 5 augusti.

Tisdagar 14.00-14.45 Rekommenderad ålder från 7år och uppåt.
Tisdagar 15.00-15.30 Rekommenderad ålder upptill 6år i vuxens sällskap.

Söndagar 10.30-11.00 Rekommenderade ålder upptill 6år i vuxens sällskap.
Söndagar 11.15-12.00 Rekommenderade ålder från 7år och uppåt.

Evenemanget är gratis för alla deltagare och finansiera av Nora kommun samt Stiftelsen NJOV.

Teman:
v.26 använder vi ABC-duken. Barnen får ut o leta saker i naturen som börjar på olika bokstäver och sedan placerar vi tillsammans ut dem på duken och pratar kring föremålen. För de mindre barnen tränar vi även på färger och former.

v.27 leker vi bland träden. Vi lär oss känna igen de vanligaste arterna och varför de trivs just där.

v.28 ger vi oss in i insekternas värld. Vi pratar om bin, humlor och getingar och alla barn får bygga ett eget bihotell att ta med hem.

v.29 pratar vi om Allemansrätten på ett roligt och inspirerande sätt. Vi kollar vad barnen kan sen tidigare och fyller i luckor där det behövs.

v. 30 går vi in mer på gruvans betydelse. Vad gjorde man i Pershyttan och varför ser det ut som det gör idag? Vi pratar mest om landskapet runt ikring hyttan och hur människorna närmast gruvan levde.

v. 31 är det avslutning och vi pratar lite om olika väsen som förr förknippades med gruvan. Kanske hinner vi med att repetera något av de tidigare teman som varit över ett glas saft och en kaka från Cafévagnen.

Vi börjar på utsatt tid, var god kom i god tid. Samling vid anslagstavlan bredvid Cafévagnen, Pershyttan. Alla teman är anpassade till de två olika grupperna och jag hoppas det ska passa alla.
Jag på Bäck, äng och skog kan tyvärr inte ansvara för några barn då jag måste stanna hos gruppen.  Föräldrar/vuxna är välkomna att följa med på aktiviteten men tänk på att den är till för barnen så låt de svara först. 

För info om tågtider, priser med mera klicka här för att komma till Nora Bergslags Veteran-Jernväg:s hemsida.

Reklam

Här är en artikel som Nerikes allehanda skrev om mina barnaktiviteter i Pershyttan under sommaren 2018.