Kalender

Bestämda guidningar 2022

Världsbidagen, Fredag 20 maj.
Få en inblick i vad bina gör och hur det blir honung. Jag, Karin, berättar både om min biodling men även om de vilda bina. Varför smakar honungen olika och vad kan du som privatperson göra för att hjälpa bina på traven? Provsmak på olika sort-honungar ingår och du får möjlighet att få svar på en del av dina frågor om bin och biologisk mångfald. 
Tid: 17.30-19.00.
Pris: 150kr/person.
Föranmälan sker till Info@backangochskog.se
Plats: Älvhyttan, Nora.

Biologiska mångfaldens dag med Nora Naturskyddsförening, Söndag 22 maj.
Följ med på en härlig tur ut i naturen med Nora naturskyddsförening och mig, Karin. Vi pratar biologisk mångfald och jag guidar er till små saker ni själva kan göra hemma.
Pris: Kostnadsfritt
Plats: Älvhyttan, Nora

Blomsterprakt i Garphyttans nationalpark, söndag 12 juni.
Avkopplande blomstervandring i ett av länets äldsta skyddade naturområden, med en rik flora och kulturhistoria. Jag, Karin, guidar och berättar både om floran och om historien kring platsen. Vandringen är anpassad för rullstol och barnvagn.
Tid: 11.00-14.00.
Pris: Kostnadsfri
Föranmälan sker till Info@backangochskog.se
Arr: Hopajola, Region Örebro län, Studiefrämjandet m.fl.

Kurser

Varje år håller jag, Karin 2 kurser i biodling. Introduktionskursen är för de som vill bli biodlare men som inte har någon tidigare erfarenhet av bin eller för de som är nyfikna på bin och vil prova på lite. Fortsättningskursen är till de som redan gått introduktionskursen eller för de som har lite tidigare erfarenhet av bin. Är du osäker vilken du ska anmäla dig till så skicka iväg ett mail så hjälps vi åt så att du hamnar i rätt kurs efter dina förutsättningar.

Introduktionskurs – biodling
Är du nyfiken på bin och kanske skulle vilja ha egna kupor någon gång i framtiden? Då rekommenderar jag att du går den här kursen först för att få en inblick i vad som krävs för att bli biodlare.
Under kursen går vi bland annat igenom material, olika kupormodeller, hur samhället är uppbyggt och gör såklart besök i mina kupor! (skyddskläder finns att låna.) När det är dags att skörda honung får ni vara med och se/prova på hur det går till. Vi kommer även prata om några av de vanligaste sjukdomarna som kan drabba honungsbin samt vilka regler man behöver följa som biodlare. Det finns fler än ett sätt att odla bin på och alla fungerar på sitt sätt, så här gör jag.

Kursen består av 5 träffar på ca 2-2,5 timme var under säsong med start i maj.
Träffarna kommer ligga både på kvällar, helgen och under dagtid, jag försöker vara flexibel så att alla i gruppen kan delta. Exakta datum och tider återkommer vi till när vi vet hur gruppen ser ut. 
OBS! Vi kommer inte gå igenom alla moment som krävs för att bli biodlare under denna kurs utan håller det på en mycket enkel nivå. Tanken är att ni ska få en liten inblick och ett första möte med dessa fantastiska varelser! Jag rekommenderar alla nya att gå den här kursen först innan man skaffar sig egna kupor.
Max 8 deltagare.

Fortsättningskurs – biodling
Denna kurs är till för de som gått introduktionskursen eller har liknade kunskap. Den är till för de som precis skaffat bin, planerar att gör det under säsongen (förutsatt att ni har en grundkunskap i ämnet) eller de som fortfarande känner sig lite osäkra på alla moment som krävs för att se efter sina bin på bästa sätt.
Under den här kursen går vi mer grundligt igenom vilka moment som krävas för att odla bin, vilka regler och skyldigheter man har som biodlare. Jag pratar mer ingående kring själva skötseln av bina under hela året samt hela processen för att få honungen från kupan och in i burken. Vi går igenom vaxhantering, sjukdomsförebyggande åtgärder, oxalsyrabehandling, samt besöker någon av mina bigårdar nästan varje gång.

Kursen består av 10 gånger på ca 2-2,5 timme var med start i april/maj. Träffarna kommer ligga både på kvällar, helgen och under dagtid, jag försöker vara flexibel så att alla i gruppen kan delta. Exakta datum och tider återkommer vi till när vi vet hur gruppen ser ut. 
Max 8 deltagare.

Anmälan till någon av ovan nämnda evenemang görs bäst via mail till info@backangochskog.se

Det går även bra att ringa till mig. Har jag inte möjlighet att svara så lämna gärna ett meddelande så ringer jag upp.
070-60 39 001