Aktuellt

Gräsbränning – Dokumentärfilmen klar!

30 november, 2018

Då var den klar! Lika roligt att få jobba med detta även denna gång. Få hjälpa till och sprida kunskap om det  jag brinner för! Samarbetet med Niclas på Lindahl film går som en dans och vem vet vad det kan leda till i framtiden. Kanske behöver ni/du hjälp med att filma och redigera något? En workshop, ett hantverk, en informationsvideo eller annan kunskap som håller på att gå förlorad? Tveka inte att ta kontakt så hjälper jag dig att komma vidare i dina tankar.

Dokumentärfilmen om Gräsbränning blev dryga 12 minuter och tar upp det mesta som är bra att känna till. Det är dock viktigt att var bra påläst innan man ger sig ut på en bränning, att titta på denna film räcker inte.

En bra tumregel är till exempel att det inte finnas några enbuskar/barrträd med låga kronor närmare än fem meter från ytterkanten av brandområdet. Tar elden fart kan det bli höga lågor som tänder dessa och branden kan snabbt sprida sig.  Man ska även ta god tid på sig när man tänder och hålla koll på bakkanten så att det blåser över några brinnande löv eller att elden hoppar över och sprider sig.   Fler tips får du i filmen.  Håll till godo! Klicka här för att komma till Yoytube eller här om du vill läsa mer om Nätverket Svenska Kulturlandskap.

Ny dokumentärfilm på gång!

29 oktober, 2018

Denna gång kommer vi att göra en film som handlar om gräsbränning. Förr var det ganska vanligt att man eldade av större områden tidigt på våren för att bli av med gräs, löv och annat dött material från föregående år. Detta för att man ville ha en extra yta att eventuellt slå om det blev en dålig foderskörd på de ordinarie markerna alternativt för att släppa fram nytta smakligt bete till boskapen,

Denna kortfilm kommer ta upp några viktiga saker att tänka på, visa hur en bränning går till och vilka man bör informera innan. Det är dock viktigt att lära på noggrant innan om man inte har någon tidigare erfarenhet av gräsbränning av större områden. Det finns mer information på Nätverket Svenska kulturlandskap. Gå till deras hemsida här.  Eller läs Riksantikvarieämbetet skrift som berör ämnet. Läs den online här.

Sista mustningen för i år.

19 oktober, 2018

Idag var jag iväg  till Skifors herrgård med den sista vändan äpplen för i år.  Det blev en hel släpkärra full med äpplen och många fina boxar att ta med hem. Uta och Oskar är fantastiska och jag är otroligt tacksam för att jag lärt känna dessa fina människor samt att de är villiga att hjälpa mig med att musta mina äpplen. Det går så smidigt med deras mustlinje, ett helt annat projekt om man skulle göra det själv. Se deras film om hur det går till att musta  hos dem här. De tar även emot privat personer.

Kändis, igen!!!

8 september, 2018

Då var man kändis igen! Stort reportage om Bäck, äng och skog i Nerikes allehanda idag. Lite större än vad jag trodde, och första sida till och med! Fantastiskt roligt! Jag utvecklar ständigt företaget men denna artikel täcker upp ganska så bra vad jag håller på med just nu!

För er som prenumererar på NA. Ni kan läsa artikeln här.

Till er andra kan ni klicka på bilderna medan (3 gånger) för att få upp dem så pass stora att man ser texten. Ber om ursäkt för detta men har inte hittat något annat, bättre sätt, än. 

Träden dignar under tyngden från alla äpplen!

23 augusti, 2018

I år verkar det verkligen vara ett ordentligt äppelår. Trots den torra sommaren och minimalt med vatten verkar det som om fruktträden klarat sig bra och producerar mängder!
Jag på Bäck, äng och skog hämtar gärna upp äpplen som ni inte har möjlighet att ta till vara. Dessa sorterar jag och åker sedan och mustar de som håller kvalitén. Så hör av er om ni har höst- och vinterfrukt som ni inte hinner/vill/kan ta reda på så kommer jag och hämtar upp! I Nora går det även bra med mindre mängd medan ni som bor i utkanten bör ha ganska mycket för att det ska löna sig för mig att komma, men hör med grannarna! Kanske har ni tillsammans så det räcker? Jag har tyvärr inte möjlighet att hjälpa er att plocka på grund av andra uppdrag som tar tid men jag hämtar upp alla äpplen, fina som fula, gratis så slipper ni köra iväg dem till tippen. Kontaktuppgifter hittar ni här.

På tisdag kör vi igång!

24 juni, 2018

Här är det full fart med planeringen inför tisdagens barnaktivitet! Det ska bli så spännande och vi hoppas på bra väder och glada barn. Den första veckan ska vi arbeta med ABC-duken som har mängder av olika användningsområden! Varmt välkomna på tisdag efter lunch!

Läs mer om tider och åldrar här.

Kändis!

21 juni, 2018

Här skriver man i Nerikes allehanda om mina kommande barnaktiviteter i Pershyttan i sommar! Varmt välkomna i juli!
Läs mer om tider, teman och åldrar här.

Ännu mer nyheter till sommaren 2018!

23 maj, 2018

Om ett par veckor hoppas jag kunna ha sommarboende att erbjuda! Jag har fått möjlighet att köpa två fantastiska hus i utkanten av Älvhyttan. Tanken är att göra ordning dem för turistuthyrning. Det ena huset kommer jag även använda privat men det större huset äger företaget helt och fullt. Ska bli så spännande! Älvhyttan är fantastiskt fint med inte mindre än fyra naturreservat i närområdet och fantastiska gamla gårdar inne i byn. Läs mer hur det går för oss under “boende”. Varmt välkomna att inhysa era vänner, släktingar och bekanta!

Mer nya saker inför sommaren 2018!

5 maj, 2018

Då var det bestämt! Under 6 veckor i sommar kommer jag att befinna mig i Pershyttans Kulturreservat och aktivera våra små! Tisdagar efter lunch och söndagar före lunch kommer jag hålla i barnaktiviteter för både stora och små barn. Vi kommer titta på miljöerna runt hyttan och rikta in oss på ett tema per vecka. Lär mer här.

Nya idéer inför trädgårdssäsongen 2018!

15 mars, 2018

Under 2018 kommer jag erbjuda trädgårdsskötsel på abonnemang.
I abonnemanget ingår så många timmar som vi kommer överens om fördelat på maj, juni och juli eller annan tidsperiod som vi kommer överens om.

Med detta menas att jag under sommaren besöker er trädgård flera gånger och utför underhållsskötsel av era rabatter och eventuella odlingar.  Kontakta oss för mer information.

Då kan man kalla sig för dokumentärfilmare också!

23 februari, 2018

Nu är äntligen filmen som jag jobbat med en tid klar!
Ibland halkar man in på ett bananskal och får valuta för att man alltid ställer upp och hjälper till när plan A inte riktigt går som planerat. Under sensommaren 2016 deltog jag i en Workshop om rågmejning (hur man skördade och torkade råg förr) på kulturreservatet Linnés Råshult i Småland och några dagar innan träffen blev jag kontaktad av en gammal lärare som undrade om jag kunde hjälpa till att filma eventet? “Självklart”, sa jag “men jag har ingen utbildning så det blir som det blir.” Det var helt ok, han skulle ha filmat själv med fick förhinder i sista stund. Sagt och gjort så filmade jag eventet och tänkte att min del av uppdraget var klart men några månader senare hörde Nätverket Svenska kulturlandskap av sig. (läs mer om nätverket och vad de gör här) Det var de som höll i workshopen 2016 och hade nu ingen som kunde sätta ihop råmaterialet till en film. De undrade om jag kunde hjälpa dem? Än en gång sa jag “Självklart! Jag har ingen utbildning men jag har en bekant som kan hjälpa mig att komma igång”.  Och nu finns en drygt 11 min lång film som bevis på att det går fast man inte kan, bara man är villig att lära sig och ta hjälp! Det har varit otroligt roligt och jag hoppas att fler liknande uppdrag kommer trilla in!

Övriga samverkanspartners har varit Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet och Lindahl Film.

Äntligen så är försäljningen igång!

26 november, 2017

Jag fick vänta ett tag på etiketterna men de var helt klart värda att vänta på!
Nu har de kommit och jag har klistrat för fulla muggar i helgen och är nu redo att börja sälja!

Det är bara att höra av er om ni vill ha någon äppelmust till jul! Perfekt att ge bort i julklapp, i stället för en julblomma eller varför inte som ett perfekt alkoholfritt alternativ på julbordet? Inget vatten, inget extra socker, bara äpplen! Ungarna kommer älska den!
I år, liksom förra året så kommer äpplena från Nora stads trädgårdar, mer lokalproducerat kan det inte bli!  Musten är tappad på 3L bag-in-boxar och musteriet garanterar en hållbarhet på ett år för oöppnad förpackning och en månad i kyl efter öppnande.  Priset är 185kr/box.

Vill ni veta mer om musten och min idé är ni varmt välkomna ut till Dalkarlsbergs julmarknad nu på söndag (den 3:e). Jag kommer att vara där hela dagen från kl 11.00 och berättar gärna mer om min must och hur jag gått till väga. Varmt välkomna!

Har ni inte möjlighet att titta ut till Dalkarlsberg går det även bra att beställa via mail eller telefon, då gärna via sms så ringer jag upp när jag får möjlighet.
Leverans löser vi när den frågan kommer. Kontaktuppgifter till mig på Bäck, äng och skog hittar du här.

Mustsäsongen är här!

26 oktober, 2017

Nu har vi kommit till den där underbara årstiden när träden börjar skifta i en massa otroligt fina färger! Det är även nu som de senare sorterna av äpplena börjar mogna, de där som är perfekta att musta!

Ibland blir det tyvärr inte som man tänkt sig och man hinner inte riktigt med att ta reda på all frukt som dimper ner. Det är då jag från Bäck, äng och skog kan hjälpa till! Jag kommer mer än gärna och hjälper er att frakta bort era äpplen, Gratis!  Ni blir av med alla era äpplen mot att jag får använda de fina i min produktion.

Bor ni utanför stan så behövs lite större kvantiteter för att jag ska kunna hämta men hör ändå av er eller hör med grannarna, kanske får ni ihop en del tillsammans?

Jag kommer hämta upp äpplen en gång per vecka under 4 veckor med start under vecka 40. Hör av er om ni har funderingar eller om ni har äpplen ni vill bli av med. Kvalité är viktig så ring innan äpplena ligger halvruttna på gräsmattan.

Varmt välkomna att höra av er!

Kontaktuppgifter hittar ni här.

Förberedelserna för lieslåtter på Oxaryggen är  i full gång!

24 Juli, 2017

Lien är knackad och tältet är framletat men fortfarande är det mycket förberedelser kvar att göra innan jag kan dra ut på årets slåtter!

Området som jag har äran att komma tillbaka till även i år är ett naturreservat i Hallsbergs kommun som heter Oxaryggen. Där finns en fin ängsmark med inslag av enebuskar, gamla Oxlar och en hel del Hassel med ett bottenskikt som består av en rik torrängsflora. En annan av anledningarna till att Länsstyrelsen vill ha lieslåtter här är, förutom floran, för att det finns fornlämningar i form av gravhögar i området. Dessa vill de vara rädda om och därför försöker de undvika tunga fordon som kan packa marken och på så sätt göra sättningar i gravarna.

Tanken är att lyckas komma iväg framåt slutet på denna vecka (vecka 30) och sedan vara på plats över helgen och i början på nästa vecka. De som är nyfikna på floran, slåtter, lie, hur det är att bo i tält och jobba fysiskt hela dagarna eller något helt annat är varmt välkomna att titta förbi!

Karta finns här på Länsstyrelsens hemsida.

Trollen är framme på Alntorpsö!

26 juni, 2017

Trollet Trulsa har tagit sig fram ur sin skog och tillsammans med Naturskyddsföreningen och trollet Anna så guidar hon barnen runt på Trollstigen ute på ön i Norasjön. Båten Plaskus är även i år gratis och går varje hel- och halvtimme från bryggan vid tågstationen. Ute på ön finns bland annat en mycket fin badplats, minigolf, äppelgenbank, fin natur och Englas Skafferi där man kan fika eller äta lunch.  På Trollstigen finns det inte bara troll högt och långt utan också information om olika djur och insekter som Trollen berättar mer om. Varmt välkomna!

Torsdagarna 29/6 och 6/7 mellan kl. 13-16.

 

Föreläsning under Byggnadsvårdsdagen!

13 maj, 2017

Den 20 maj klockan 15.00 kommer jag hålla i en föreläsning om ängar och slåtter någonstans nere på Kvarteret Bryggeriet. Lokalen är ännu inte bestämd men jag kommer stå där nere hela dagen så det är bara att svänga förbi mitt stånd för mer info eller kanske för att prata om landskapsvård, trädgård eller något annat trevligt. Välkomna!

Ny hemsida!

10 maj, 2017

Välkommen till min nya hemsida! Här kommer ni kunna följa mitt arbete mitt i naturen och inspireras av bilder från skog och äng. Följ med!