Snön ligger tjock ute….

Här om dagen snöade det och snöade det! Det kom säkert 30-40 centimeter nysnö under ett par dagar! Även om jag älskar vinter, snö och allt som kommer med det så gick tankarna till mina små bin, där inne i kupan. Hur har de det? Har de mat? Lever de? Vad gör egentligen bina på vintern?

Jag har fått lära mig att de går ner i någon form av dvala, de går inte i ide och ligger och sover utan är vakna hela vintern och äter. De kryper ihop i ett så kallat klot. Detta klot behöver inte ha formen av en boll utan kan vara en liten avlång formation som sträcker sig över ett par tre ramar. Där sitter de tätt, tätt med drottningen i mitten för att hålla värmen. Arbetsbina byter hela tiden plast så att de yttersta inte ska frysa ihjäl. Sedan rör de sig sakta över ramarna och äter upp honungen, fodret som sitter där. Blåser man lite försiktigt i flustret så hör man hur det surrar till. Nu är det bara vänta på våren och hoppas att maten räcker tills det finns ny att hämta!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.