Ute i god tid för en gångs skull?

Igår var jag till MS Biredskapsfabriken i Töreboda. Jag tänkte att jag skulle vara ute i god tid inför nästa säsong samt att jag saknade några viktiga verktyg för att kunna ta hand om mina kupor. Jag och pappsen styrde kosan mot Töreboda och när vi kom fram så blev vi lite fundersamma. Vad var det vi behövde, egentligen?! Det fanns så mycket grejer så lade man inte band på sig kunde man ha kommit ut med lite vad som helst! Vi visste att vi behövde skattlådor och ramar till dessa inför nästa säsong så vi började där. Vi fick god hjälp och någon att bolla våra idéer med, nybörjare som man är så är det svårt att veta. Tack du härliga människa som stod ut med våra nybörjarfrågor och tack för tipsen du gav oss utifrån din egen erfarenhet!

Frågorna var ändå många, hur många extra lådor behöver man till skattlådor, två? Tre kanske? Ska man köpa frigolit som är lättare och isolerade eller ska man köpa trä för att det är naturligare? Klarar de sig på två lådor som yngelrum? Jag har 3/4 Langstroth som rammått på de kupor jag köpte av Rune men de går även ihop med hel Langstroth, Datant och halv-Dadant på grund av att dessa har samma yttermått, det är bara höjden på ramarna som skiljer så helt lätt är det inte! Jag har även hört att det är lite trångt att endast ha två stycket 3/4 Langstroth som yngelrum så de flesta kör med en hel + en 3/4 Langstroth som yngelrum. Kruxet blir när man ska fasa ut vaxet. Enligt en del skolor ska man se till att byta ut vaxet med jämna mellanrum för att förhindra sjukdomar medans andra skolor säger att det inte spelar någon roll, bina städar själva. Hur som helst så OM man nu skulle vilja rotera lådorna av någon anledning (t.ex. för att byta vax med några års mellanrum) så blir det problematiskt när en låda är större än de andra, man har två rammått att hålla ordning på och jag anar att man alltid har det felaktiga med sig. Efter en del diskuterande så bestämde vi att jag för stunden fortsätter med 3/4 Langstroth. Framtiden får utvisa om det var rätt beslut men hur som haver så vill jag gärna fasa ut mina frigolitkupor som yngelrum och endast, kanske, ha kvar dem som skattlådor. Ska man jobba mot ekologisk biodling, vilket jag på sikt planerar att göra, så måste man ha en viss % av vikten på hela kupan i naturmaterial. Det låter tilltalande även om man inte odlar ekologiskt för jag vill gärna tro att bina mår bäst av så naturliga material som möjligt.

Så kort och gott så bestämde vi oss för att köpa till 3 stycken 3/4 Langstroth lådor i trä till varje samhälle för att ha som skattlådor till nästa säsong. Varje låda innehåller 10st ramar så till mina 4 samhällen blir det då 12 nya lådor och 120 ramar! Lådorna lyxade vi till och köpte färdigspikade men ramarna köpte vi som byggsats så under vintern ska jag snickra ihop 120st ramar! Puh! Det lär ta sin lilla tid… Lådorna finns isolerade eller oisolerade, beroende på om man ska ha dem som yngelrum eller inte. En del biodlare hävdar att det inte behövs några isolerade kupor, så länge bina har mat kan de hålla värmen. Det finns även historier om att biodlaren kommit fram till en kupa mitt i smällkalla vintern och upptäckt att taket blåst av och att det snöat in i kupan. Biodlaren satte på taket och på våren flög bina hur bra som helst, som om inget hade hänt. Vi tänkte testa denna tes så vi köpte oisolerade lådor. Jag ska dubbelkolla detta med min mentor, i värsta fall så får vi använda frigolitlådorna som yngelrum även nästa år men det tror jag inte ska behövas.

Innan vi gick ut från butiken så blev det även en del små grejer som kupkniv, fler skyddsjackor, borste att borta av bina från ramarna med, tråd och distanser till ramarna, spärrgaller, rökpust, m.m. Jag tror att vi är rustade inför nästa säsong och att vi inte behöver bry oss fören det är dags att börja titta på slungningen men det är säkert något jag missat! Nybörjare som man är… 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.